Skip to content
guliwer-restauracja.pl

guliwer-restauracja.pl

  • Strona główna
  • Zdrowie
  • Przepisy
  • Napoje
  • Kuchnie egzotyczne
  • Kuchnia z Polski
  • Pozostałe
  • Wszystkie wpisy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Zdrowie
  • Papryka: odkryj jej właściwości i zastosowania w kuchni
  • Zdrowie

Papryka: odkryj jej właściwości i zastosowania w kuchni

16 września 2022

Chociaż paprykę spotkamy je przez cały rok w warzywniakach i supermarketach, lato jest najlepszym czasem na jedzenie papryki, ponieważ wtedy jest ona w pełni sezonu. Dziś porozmawiamy z Wami o tym popularnym na całym świecie warzywie, abyście mogli poznać jego właściwości i zastosowania w kuchni.

Papryka jest jednym z najczęściej używanych produktów spożywczych na świecie. Istnieje mnóstwo odmian o różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. Pod względem cech organoleptycznych wyróżnia się paprykę słodką, lekko ostrą, ostrą i bardzo ostrą. Stopień ostrości mierzy się za pomocą tzw. skali Scoville’a, która stopniuje ostrość każdej papryki w zależności od ilości zawartej w niej kapsaicyny.

Papryka może być spożywana na surowo, w sałatkach i winegretach, smażona, pieczona w piekarniku, suszona, sproszkowana do produkcji przypraw takich jak papryka w proszku, czy paprykarz, a także jest niezbędnym składnikiem stir-fries, baz gulaszowych i potraw z ryżu. Nie zapominajmy, że papryka jest również składnikiem popularnego leczo (przepis na leczo znajdziesz tutaj)

Dzięki odmianom o wielu rozmiarach, kształtach, kolorach i stopniach ostrości, te owoce rośliny Capsicum, z rodziny Solanaceae, są jednym z najzdrowszych i najbardziej kompletnych owoców sezonu letniego.

Jeśli chodzi o właściwości odżywcze, papryka dostarcza 29 kcal na 100 gramów, 1,8 g błonnika, 1,3 g białka oraz niewielką ilość węglowodanów (4,5 mg), a przede wszystkim wodę. Jeśli chodzi o udział witamin i minerałów, 100 g papryki zawiera 9 mg wapnia, 150 mg potasu, 153 mg witaminy C i 90 mg witaminy A. Kształt i odmiana papryki nie wpływa znacząco na wskazane proporcje składników odżywczych.

Pochodzenie i obecna uprawa papryki

Jak wiadomo, wszystkie rodziny papryk, wywodzą się z Ameryki, choć dziś, z wyjątkiem odmian lokalnych, największym światowym producentem są Chiny.

Jak zrobić paprykę smażoną w wodzie

Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej dwie łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Gdy olej będzie już gorący, dodajemy paprykę, którą można lekko pognieść. Po kilku minutach odwróć paprykę, aby zrumieniła się z drugiej strony. Ponieważ papryka ma tendencję do rozpryskiwania się dość mocno, dobrym pomysłem jest użycie pokrywki do umieszczenia nad patelnią, aby uniknąć ryzyka poparzenia. Teraz przyszedł czas na dodanie wody. Papryka, lekko zrumieniona przez olej, zacznie się gotować w wodzie, która wkrótce dojdzie do wrzenia.

Continue Reading

Poprzedni: Niezwykła moc cynamonu
Następny: Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

Przeczytaj także

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie
  • Przepisy
  • Zdrowie

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

30 września 2022
Niezwykła moc cynamonu
  • Zdrowie

Niezwykła moc cynamonu

7 kwietnia 2022
Dlaczego warto sięgać po czosnek?
  • Zdrowie

Dlaczego warto sięgać po czosnek?

6 kwietnia 2022
Czarny ryż w zdrowej diecie
  • Zdrowie

Czarny ryż w zdrowej diecie

5 kwietnia 2022
Ostropest plamisty i jego moc
  • Zdrowie

Ostropest plamisty i jego moc

11 marca 2022

Aktualności

Oleje i tłuszcze – wszystko, co musisz wiedzieć
  • Pozostałe

Oleje i tłuszcze – wszystko, co musisz wiedzieć

24 stycznia 2023
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektórzy próbują je całkowicie wyeliminować z diety, jednak nie jest to do końca dobre podejście. Szacuje się, że tłuszcze w diecie zdrowego człowieka powinny stanowić ok. 30% całego zapotrzebowania kalorycznego. Jednak czy...
Czytaj więcej
Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

30 września 2022
Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?

Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?

26 września 2022
Papryka: odkryj jej właściwości i zastosowania w kuchni

Papryka: odkryj jej właściwości i zastosowania w kuchni

16 września 2022
Czy krewetki mogą zaszkodzić?

Czy krewetki mogą zaszkodzić?

9 września 2022

Polecamy

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie
  • Przepisy
  • Zdrowie

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

30 września 2022
Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?
  • Kuchnia z Polski
  • Przepisy

Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?

26 września 2022

Nie przegap

Oleje i tłuszcze – wszystko, co musisz wiedzieć
  • Pozostałe

Oleje i tłuszcze – wszystko, co musisz wiedzieć

24 stycznia 2023
Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie
  • Przepisy
  • Zdrowie

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

30 września 2022
Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?
  • Kuchnia z Polski
  • Przepisy

Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?

26 września 2022
Papryka: odkryj jej właściwości i zastosowania w kuchni
  • Zdrowie

Papryka: odkryj jej właściwości i zastosowania w kuchni

16 września 2022
Wszelkie Prawa Zastrzeżone