Skip to content
guliwer-restauracja.pl

guliwer-restauracja.pl

  • Strona główna
  • Zdrowie
  • Przepisy
  • Napoje
  • Kuchnie egzotyczne
  • Kuchnia z Polski
  • Pozostałe
  • Wszystkie wpisy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Barszcz na zakwasie
  • Kuchnia z Polski
  • Przepisy

Barszcz na zakwasie

3 kwietnia 2022

Do przygotowania tego barszczu potrzebne nam będą następujące składniki: 1, 5 kg buraków, 5 średnich ząbków czosnku, 10 średnich liści laurowych, 15 ziaren ziela angielskiego, 1, 1 litra wywaru z warzyw, sól, mielony pieprz czarny, otarty majeranek, cukier.

Przygotowanie – na początek należy buraki obrać i pokroić je w cienkie plastry. Ułóżmy je w kamionce lub wyparzonym szklanym naczyniu. Następnie dodajmy pokrojony w płatki czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalejmy przegotowaną wodą (musi ona zakryć buraki), dodajmy sól (1 łyżka na 1 litr wody). A naczynie przykryjmy, odstawmy na minimum 5-7 dni aby wyszedł nam porządny zakwas buraczany. Kiedy po tym dniach wrócimy do przygotowywania naszego barszczu, wtedy wywar z warzyw zagotujmy razem z majerankiem. Dodajmy wcześniej przygotowany zakwas buraczany (odmierzmy 1 litr).

Całość ogrzewajmy i pamiętajmy absolutnie o tym, aby nie dopuścić do wrzenia. Gotowy barszcz przygotowany na zakwasie doprawmy jeszcze do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym oraz cukrem. Podawajmy go na przykład z uszkami.

Continue Reading

Poprzedni: Woda klonowa i jej właściwości
Następny: Pyszna przystawka z krewetkami, ogórkiem i serkiem śmietankowym

Przeczytaj także

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie
  • Przepisy
  • Zdrowie

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

30 września 2022
Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?
  • Kuchnia z Polski
  • Przepisy

Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?

26 września 2022
Pizza z cukinią, papryką i fetą
  • Przepisy

Pizza z cukinią, papryką i fetą

23 sierpnia 2022
Pyszna przystawka z krewetkami, ogórkiem i serkiem śmietankowym
  • Kuchnie egzotyczne
  • Przepisy

Pyszna przystawka z krewetkami, ogórkiem i serkiem śmietankowym

4 kwietnia 2022
Przepis na bezmięsne łazanki
  • Kuchnia z Polski
  • Przepisy

Przepis na bezmięsne łazanki

1 kwietnia 2022
Przepis na roladki z łososia i mango na papierze ryżowym
  • Kuchnie egzotyczne
  • Przepisy

Przepis na roladki z łososia i mango na papierze ryżowym

28 marca 2022

Aktualności

Smaczne koktajle bez alkoholu? To możliwe!
  • Napoje

Smaczne koktajle bez alkoholu? To możliwe!

22 lipca 2024
Różnorodne okazje sprawiają, że chętnie sięgamy po alkohol. Jednak nie wszystkim jest on zalecany. Zamiast tego warto zdecydować się na drinki bezalkoholowe. Jeszcze kilka lat temu soki, woda i napoje gazowane były jedynymi bezalkoholowymi opcjami dostępnymi w tawernach i pubach. Na szczęście...
Czytaj więcej
Sushi dla początkujących – poradnik dla amatorów japońskiej kuchni

Sushi dla początkujących – poradnik dla amatorów japońskiej kuchni

19 marca 2024
Tort na zamówienie w Warszawie

Tort na zamówienie w Warszawie

20 lipca 2023
Oleje i tłuszcze – wszystko, co musisz wiedzieć

Oleje i tłuszcze – wszystko, co musisz wiedzieć

24 stycznia 2023
Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

30 września 2022

Polecamy

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie
  • Przepisy
  • Zdrowie

Przepis na pyszne i zdrowe wegetariańskie śniadanie

30 września 2022
Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?
  • Kuchnia z Polski
  • Przepisy

Czy istnieje dobry przepis na rybę znad polskiego morza?

26 września 2022

Nie przegap

Smaczne koktajle bez alkoholu? To możliwe!
  • Napoje

Smaczne koktajle bez alkoholu? To możliwe!

22 lipca 2024
Sushi dla początkujących – poradnik dla amatorów japońskiej kuchni
  • Kuchnie egzotyczne

Sushi dla początkujących – poradnik dla amatorów japońskiej kuchni

19 marca 2024
Tort na zamówienie w Warszawie
  • Pozostałe

Tort na zamówienie w Warszawie

20 lipca 2023
Oleje i tłuszcze – wszystko, co musisz wiedzieć
  • Pozostałe

Oleje i tłuszcze – wszystko, co musisz wiedzieć

24 stycznia 2023
Wszelkie Prawa Zastrzeżone