Te przystawki są świetną przekąską, którą można zjeść pomiędzy posiłkami. Są świeże, chrupiące oraz zdrowe. Ten przepis wystarcza na pięć przystawek, każda zawiera 26 kalorii.
Składniki:
- 100 gramów krewetek (5 krewetek),
- Pół cytryny,
- 45 gramów ogórka cienko pokrojonego,
- 30 gramów lekkiego serka śmietankowego (2 łyżki),
- 3 łodygi koperku drobno posiekane,
- Pół ząbku czosnku drobno posiekanego,
- 1 łyżeczka oleju,
- Przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne
Przygotowanie: Serek, czosnek, koperek i odrobinę soku wyciśniętego z cytryny wymieszać w misce do kremowej konsystencji. Krewetki zamarynować w reszcie soku z cytryny, oleju, soli, pieprzu i opcjonalnie w pieprzu cayenne.
Podgrzać nieprzywierającą patelnię i usmażyć każdą z krewetek z obu stron na złocisty kolor. Smażenie powinno zająć około 3-4 minuty. Na plaster ogórka nałożyć serek śmietankowy, krewetkę. Opcjonalnie doprawić solą, pieprzem i koperkiem, w zależności od preferencji.